"Nemam pojma kako sam to uspeo": Rajakovićev "pakleni put" od Zvezde do NBA

Popularni američki portal "Athletic" bavio se srpskim trenerom Darkom Rajakovićem i koliko on zapravo odgovara Toronto Reptorsima koje je nedavno preuzeo.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Priča počinje povratkom na početak 2000-ih godina kada je Sem Presti kao skaut San Antonio Sparsa gledao Darka Rajakovića na beogradskim parketima.

Tada je Darko Rajaković radio u Crvenoj zvezdi, a Sem Presti je primetio sledeće stvari:

"Gledao sam ga dok je bio trener juniora u Crvenoj zvezdi i sećam se da je radio sa decom od 12 godina u sali koja nije imala grejanje, a ponašao se kao da radi sa NBA ekipom", tada je napisao Presti.

Rajaković je situaciju objasnio svojim rečima:

"Imali smo male i hladne sale, ali za bolje i nismo znali. Za nas je to bio normalan dan, a i sećam se tog dana kada je Sem došao jer je baš bilo hladno", prisetio se srpski trener.

Darku je nekako bilo krivo što se Presti smrzavao na tribinama pa se ponudio da ga izvede na večeru, a pošto su srpsku kuhinju više puta jeli na red je došla morska hrana.

"Odmah kada smo ušli videli smo fudbalske zvezde, glumce i ostale poznate ličnosti pa mi je malo pozlilo jer sam znao da će ovo biti skupo. Maltene sam ceo bankovni račun ispraznio za tu večeru, ali je vredelo, častio sam prijatelja", objašnjava Rajaković.

Presti je vodio Rajakovića iz Evrope u Ameriku, spojio ga sa čelnicima Oklahome i maltene mu obezbedio posao trenera u razvojnoj ligi (tada D liga, a sada G liga) i potom toka je došao u NBA.

Ovoga leta je Darko Rajaković dobio prvi samostalni trenerski posao u NBA ligi preuzeo je Toronto Reptorse postavši tek drugi evropski stručnjak u istoriji lige, a prvi je bio takođe srpski trener Igor Kokoškov.

"Došao je do ove tačke na kojoj se trenutno nalazi. Mislim da postoji ozbiljan nivo čvrstoće koji ide uz sve to, jer ići putem kojim je on išao ne možeš da ne budeš pun poštovanja i mnogo srećan zbog njega", kaže Sem Presti, generalni menadžer Oklahoma Siti Tandera.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Athletic se osvrće na činjenicu da veliki broj vrhunskih trenera u NBA ligi nije imalo igračku karijeru poput Grega Popoviča, odnosno malo mlađeg Erika Spolstre, pa i predvodnika nove generacije Džoa Mazule.

Tu spada i Darko Rajaković, sin dvoje radnika iz fabrike koji je sa košarkom počinjao u 7 ujutru i to sve u senci rata u kome se Srbija (tada Jugoslavija) nalazila.

Znao je da se budi oko pola 5 da bi šutirao na koš pre škole...

"Kada sam napunio 16 godina skapirao sam da neću postati novi Džon Stokton"
, priseća se Rajaković.

Počeo je trenersku karijeru u Čačku, pa se tri godine kasnije preselio u Crvenu zvezdu da radi sa mlađim kategorijama pod palicom Milana Petronijevića, čoveka koji je NBA ligi dao Radislava Ćurčića jednog od prvih Evropljana u NBA.

Petronijević je pomogao Rajakoviću da nauči plan treninga sa igračima, da ih razvija individualno i to mu je mnogo pomoglo u NBA ligi. Čak toliko da ga je Rasel Vestbruk među prvima pozvao da čestita posao u Toronto Reptorsima.

"Slao bih mu poruke da mi je potreban i on bi uvek došao. Ne mogu da se setim da mi je jednom napisao da ne može zbog nekih obaveza, apsolutno bi uvek bio tu", kaže Džeremi Lemb.

Darko Rajaković je 2004. godine sa Crvenom zvezdom postao prvak Srbije, pa je na poziv Mauricija Gerardina na kampu u Trevizu "Košarka bez granica" vodio ekipu Benetona sklopljenu za turnir.

Gerardini je došao potom u Toronto, a Sem Presti u Oklahomu, dok su deo kampa te godine bili i Keni Etkinson i Nik Nurs, ali se Rajaković najviše istakao pre nego što je dvojac otišao u SAD.

"Bila je to savršena kombinacija izveštaja skauta i informacija sa strane koje nam je Darko doneo i objasniš šta da gledamo, čega da se pazimo. Ovo je bio samo ugovor, nije bio njegov posao", objasnio je Presti šta je Rajaković kao skaut uradio za Sparse.

Čak se i Darko prisetio tog događaja.

"Bilo je naporno jer sam trenirao dva tima Crvene zvezde, momke do 16 i do 18 godina i to je značilo minimum dva treninga dnevno i dve utakmice nedeljno i po prvi put sam na sve to imao i obaveze na fakultetu. Išao sam na trenersku akademiju zbog košarke, a na Filološkom fakultetu univerziteta u Beogradu sam studirao Grčki jezik i pojma nemam kako sam sve uspeo", objašnjava Rajaković.

Sparsi su bili zadovoljni Darkom Rajakovićem i njegovim radom pogotovo na turnirima Letnje lige, ali je Prestiju impresivniji bio njegov uspeh u Evropi nego u Las Vegasu.

"Bili smo veoma strastveni za košarkom, obojica i jako mladi. On je jako temeljan trener sa velikom ljubavlju prema sportu i konstantno je fokusiran na evoluciju igre, konstantno uči jer se košarkom bavi globalno i sve to gleda, prati i uči", kaže Presti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sijetl Supersoniksi su prestali da postoje, Oklahoma Siti Tander je postao novi tim koji je angažovao tada 29-godišnjeg Sema Prestija za posao generalnog menadžera, dok je Rajaković otišao u Espasijo Torelodones, ekipu nižih liga Španije.

Presti je sve vreme znao koliko je razvoj igarča važan za dugoročnost franšize, glamur a nije zanimao i kada su preuzeli Tulsu 66erse znao je da mu je potreban trener kome može da veruje.

"Sem me je sigurno 12 puta pitao da li sam spreman da napustim Madrid i dođem u Tulsu da budem trener",
kaže Rajaković.

Dve godine rada u razvojnoj ligi bilo je dovoljo da se Rajaković preseli u Oklahomu i stigne u stručni štab Skotija Bruksa, pa potom i Bilija Donovana kada je Bruks dobio otkaz.

Srpski trener je radio uz sjajne ljude poput Montija Vilijamsa i Moa Čiksa, Entonija Grenta takođe. Sve su to velika trenerska imena u Americi i Rajaković je tu bio jedini neamerikanac i jedini koji nema neku vezu sa ostatkom lige, ali se brzo uklopio.

Tada se u Oklahomi pilo mnogo kafe, a Monti Vilijams ni dan danas ne može da veruje koliko je Rajaković na dnevnom nivou mogao kafe da popije.

Kada je 2019. godine Igor Kokoškov dobio otkaz u Finiksu, Sansi su se okrenuli Montiju Vilijamsu koji je momentalno pozvao Darka Rajakovića u svoj stručni štab.

Vilijams tvrdi da je Rajaković najzaslužniji za ofanzivnu taktiku koja je bila glavni adut Finiks Sansa te godine, a Darko se služio konceptima koje je naučio još u Srbiji i glavna stvar je bio razvoj Mikala Bridžisa.

Način na koji se Rajaković ophodi prema drugim ljudima u ligi je razlog zbog koga ga toliko vole, pa Athletic primećuje da gotovo nije bilo osobe koja nije sa širokim osmehom dočekala vest da je dobio posao u Toronto Reptorsima.

"On trenerski posao radi na takav način da nikoga nikada ne pregazi. Znate na šta mislim? Svi mi želimo da napredujemo i budemo što bolji, ali kako se Rajaković penjao na lestvici tako je zadržavao odličan odnos sa mnogim ljudima", objasnio je Bili Donovan.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U julu 2023. godine na Letnjoj ligi u Las Vegasu se Darko Rajaković pojavio kao glavni trener Toronto Reptorsa što je mnoge iznenadilo jer će retko koji glavni trener doći da vodi trening tokom kampa Letnje lige.

Rajakovićeva trenerska ideologija će se tek videti na testu NBA lige jer svi žele da vide uspešnog evropskog trenera, a Darko ima pedigre iz Srbije i Španije što se u Americi i te kako ceni.

"Želim da moji timovi budu kompetitivni u odbrani, da pokrivanu jedni druge, da zaštite reket i spreče lake šuteve za tri poena. Svi moraju da se uključe, a na ofanzivnoj strani, ključ je da budu nesebični i da se lopta kreće, da svi igraju zajedno i budu bolji. U isto vreme moraš da znaš kako da se prilagodiš igračima jer košarka nije uklesana u kamenu, ne postoji recept", kaže Rajaković.

Darko zna da ne sme da forsira stvari, a u timu ima ljude kao što je Skot Barns, pa i Paskal Sijakam i ma koliko bili opasni nisu šuterski orijentisani igrači i izuzev Grejdija Dika, Reptorsima fali šut.

Srpski trener ima pune ruke posla i oko sklapanja tima za godine koje dolaze...

"Uopšte nisam iznenađen. Masai je kreativan košarkaški um i svestan je potencijala koji Darko ima. Uđiri zna da je Darko odličan učitelj i da ima sjajne planove i ideje", rekao je Mauricio Gerardini, generalni menadžer Fenerbahčea i čovek koji je sa Željkom Obradovićem više puta "pokorio" Evropu.

Uđirijev Toronto je u fazi rekonstrukcije, rebildinga, imaju nekoliko mladih i talentovanih igrača, ali su i dalje nepredvidiva ekipa i videćemo koliko će moći da napreduju.

Tekst je završen anegdotom Sema Prestija da se Rajaković snašao u zemlji sa šest traka na autoputu iako dolazi iz Evrope gde su ulice uske, a parking nemoguće naći, pa se Rajaković gotovo savršeno "paralelno parkira".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 39 sledeca idi na stranu